Linzen stoofpotje

Zo lang ik mij kan herinneren aten wij linzen thuis. Vers gemaakt, eerst linzen een nachtje weken, verse tomaten, kortom alles vers. Zo heerlijk. Het lijkt veel werk maar dat is het uiteindelijk niet.

Dus: spoel 300 gram linzen af met koud water en week de linzen eerst een nachtje in ruim water, hoe langer je ze weekt, hoe korter de kooktijd. Maar weer niet te lang want dan gaan ze kiemen. Dan komt er een worteltje uit (ook heel gezond, daar niet van!) Vergeten te weken? Met een potje of blikje werkt het ook, maar die zijn al gaar! Dus die hoef je alleen mee te verwarmen als de tomaten gaar zijn. Ik kan je absoluut verse(gedroogde) linzen aanraden.

Voor het stoofpotje:

 • 300 gram linzen, dit is ruim voldoende voor 4 personen
 • 2 tomaten, zonder vel en in kleine blokjes gesneden
 • 1 ui, in kleine stukjes gesneden
 • 2 tenen knoflook fijngehakt
 • olijfolie
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel komijn
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 of 2 laurierbladen
 • paar kleine zoete tomaatjes
 • zout en peper naar smaak
 • optioneel is wat groente erbij, paprika of pompoen

Eventueel kan je ook blikje tomatenblokjes gebruiken of een scheut passata. Helaas hebben de tomaten tegenwoordig weinig smaak of ze zijn te zuur! Houd er rekening mee dat in blikken en potten zout en suiker zit. Als je goed zoekt vind je ook potten en blikken zonder zout en suiker.

Verhit in een pan de olijfolie, fruit de ui even aan en doe dan de knoflook, de tomaten, de kruiden en de uitgelekte linzen in de pan roer goed om. Voeg ook de kleine tomaatje toe en eventueel de pompoen. Afhankelijk van welke groente je gebruikt. Paprika kan er op het laatste moment in. Doe er een flinke scheut water bij en laat het rustig sudderen. Ongeveer 30 minuten. Tussendoor kan kan proeven of de linzen al gaar zijn of er voldoende zout in zit en of er voldoende vocht in zit als het nog niet gaar is.

Op het laatst kan je er wat koriander en of peterselie overheen strooien, wat je lekker vindt. Bij dit soort gerechten, doe je sowieso wat je lekker vindt. Vind je pittig lekker dan doe je wat pittigs erin. Vind je kaneel lekker dan doe je wat kaneel erin. Wees lekker creatief. Ikzelf houd me bijna nooit geheel aan een recept. Vind het leuk om op ideeën te komen met een recept en dan geef ik er mijn eigen draai aan…vind je al die kruiden niks, met zout en peper lukt het ook. Uien en knoflook geven ook een heerlijke smaak! Eet het met wat brood of rijst/quinoa/bulgur.

Eet smakelijk!

 

Ontvang een gratis E-book met 15
gratis tips voor gezond brood beleg!

Downloaden

E-book-15-tips-gezond-broodbeleg-cover

Gratis kennis te maken met Esma?

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.