Mijn verhaal

Na bijna 18 jaar in de financiële wereld gewerkt te hebben heb ik  in 2015, het roer helemaal omgegooid. Ik heb besloten mijn hart en gevoel te volgen. Al een tijdje ben ik erg geïnteresseerd in voeding en dat werd meer toen ik zwanger werd van mijn dochter. Ik wilde dat mijn kind in mijn buik alle goede voedingstoffen binnen kreeg zodat ze meteen een goede start maakte. Ik ben niet gegaan voor kwantiteit, maar voor kwaliteit van voeding.

Zwanger

Toen ik zwanger was van mijn dochter, kreeg ik zwangerschapsdiabetes. Daar schrok ik best wel van, want mijn moeder is 20 jaar geleden overleden aan de gevolgen van diabetes en ook mijn zus is in 2017 aan het zelfde overleden. Daarnaast hebben veel familieleden diabetes type 2.

Ik moest tijdens mijn zwangerschap 5 of 6 keer per dag mijn bloedsuikerspiegel testen en ik zag eigenlijk meteen wat voeding met mijn bloedsuikerspiegel deed.

Bloedsuikerspiegel

Als ik brood, pasta of rijst at dan ging mijn bloedsuikerspiegel omhoog. Dus ik vond het niet meer dan normaal om mijn koolhydraten wat te minderen want ik wilde geen diabetes ontwikkelen. Alleen het ziekenhuis was het daar niet mee eens, de diabetesverpleegkundige zei nee, dat mag niet doen je moet koolhydraten blijven eten en anders krijg je wel medicijnen. Op dat moment begreep ik het niet, ik dacht waarom medicijnen als ik mijn bloedsuikerspiegel zelf in balans kan houden.

Eigen gevoel gevolgd

Eigenwijs als ik was heb ik mijn eigen gevoel gevolgd en ben geminderd met koolhydraten en ik heb nooit meer gebeld om mijn waardes door te bellen en niemand vroeg er meer naar.

Mijn dochter is gelukkig gezond geboren en ik heb geen diabetes ontwikkeld.

Hier is mijn zoektocht begonnen naar gezondheid en voeding

Naast de zwangerschapsdiabetes had ik sinds ik me kon herinneren klachten als migraine, vermoeiend, opeens erge buikpijnen en of opgezette buik. Met allerlei experimenten en het omgooien van mijn levensstijl ben ik daar gelukkig vanaf gekomen en ben ik vervolgens de opleiding Voedingsdeskundige gaan volgen. Dit was helemaal op mijn lijf geschreven! De insteek was dat ik deze opleiding voor mezelf zou doen. Ik wilde namelijk weten hoe ik de rest van mijn leven klachtenvrij kon leven. Maar tijdens de eerste lesdag was ik zo enthousiast dat het zonde zou zijn om hier niets mee te doen. Met deze kennis kan ik zoveel mensen van hun klachten helpen en het voelt niet goed om daar niets mee te doen.

Kookworkshops

Na een paar jaar te hebben gewerkt als voedingsdeskundige rolde ik de kookworkshops in. Inmiddels geef ik al enkele jaren kookworkshops. Eerst Marokkaans koken en toen kwam er een verzoek voor gezond koken bij Adamas- Centrum in Nieuw Vennep, gezonde catering kwam daarbij.

Daarna vroeg Welzijnskompas Hillegom Lisse of ik gezonde kookworkshops bij hun wilde geven.

Kookworkshops bij Savioschool met kinderen.
Voedingslessen bij de Girafschool tijdens een projectweek.

 

 

Mijn kennis en ervaring

Kookworkshop begeleider/ organisator

In maart 2019 gaf ik mijn allereerste kookworkshop. Supergeslaagd en erg gezellig. Dat smaakte naar meer.

Er volgden meerdere zelf georganiseerde kookworkhops Marokkaans koken. Ik werd gevraagd voor catering, wat ik ook veel gedaan heb, nu wat minder. Toen kwam er een verzoek of ik Gezonde kookworkshops wilde geven. NATUURLIJK wil ik dat. Superleuk!

Inmiddels vele kookworkshops verder bij o.a.:

  • Adamas- Centrum Nieuw Vennep
  • Welzijnskompas Hillegom/ Lisse
  • Savioschool
  • Summerschool Hillegom
  • Teamuitje (s) in kookstudio
  • Bij mensen thuis voor verjaardag
  • Privé workshop
  • Bij een retraite in een huisje
  • Workation in een huisje

Zoals je ziet is er vanalles mogelijk. Samen koken en eten verbind, is gezellig en altijd lekker!

Hormoonfactor trainer

Als Hormoonfactor trainer kan ik je begeleiden om een bepaalde hormoononbalans weer in balans te krijgen. Je klachten kunnen erg divers zijn en vaak wordt er bij een arts niet gekeken naar de hormonen. Een arts bestrijd alleen de symptomen bestrijden en pakt de oorzaak niet aan.

Als hormonen uit balans raken kunnen er allerlei klachten optreden. Hormonale migraine, overgewicht, menstruatiepijn, overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen, huidproblemen, PMS… een kleine greep uit de vele klachten die door hormonen veroorzaakt kunnen worden. Het samenspel tussen hormonen en voeding is echter gecompliceerd en vergt een grondige kennis.

Als je hormonen begrijpt, dan kun je ze namelijk vragen iets te doen, in plaats van alleen maar dwingen met bijvoorbeeld medicijnen.  Door weer bevriend te raken met je hormonen, kan er weer een goede samenwerking ontstaan.

Het is net domino, als er ergens iets niet goed gaat/omvalt. Dan kunnen er allerlei klachten ontstaan en kan het steeds erger worden omdat alles met elkaar verbonden is.

Voedingsdeskundige opleiding

Een voedingsdeskundige wordt ook wel een voedingscoach genoemd en is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen op het gebied van gezonde voeding. Vaak gaat de hulp van een voedingsdeskundige verder dan advies over gezonde voeding alleen. Zo kan een voedingscoach mensen ook van advies voorzien over een gezonde levensstijl. Alleen gezond eten is immers niet voldoende om af te vallen. Een voedingsdeskundige wordt vaak ingeschakeld door mensen die op een gezonde manier gewicht willen verliezen of andere lichamelijke problemen willen oplossen. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen die problemen met hun bloedsuikerspiegel of cholesterol hebben.

Medische Basiskennis

In de opleiding Medische basiskennis heb ik de anatomie (bouw van het lichaam), fysiologie (werking van het lichaam) en pathologie (ziekteleer, symptomen herkennen) geleerd. Oorzaak, verloop en behandeling van de meeste ziekten komen uitgebreid aan bod. Verder gaat de opleiding in op psychische aandoeningen, farmacologie, consultvoering en gezondheidsethiek.

Keer diabetes om

In deze opleiding heb ik mij gespecialiseerd in diabetes. Ik kan samen met jou een behandelplan opstellen om diabetes type 2 om te keren.

Orthomoluculaire darmtherapie

Wist u dat veel gezondheidsklachten samenhangen met een onvolledige vertering van de voeding? U kunt nog zo gezond eten: wanneer voeding niet goed wordt verteerd, heeft u er weinig aan.

Als de productie van maagzuur niet optimaal verloopt, komen niet voor verteerde voedselresten in de darm. Naast maagzuur zijn er nog vele andere stoffen die betrokken zijn bij de vertering van voeding. Wat te denken van bacteriën (probiotica), gal en enzymen?

Wanneer de darmen uit balans zijn, laat u veel ‘gezondheidsvoordelen’ liggen! Een aantal gevolgen: vatbaarheid voor schimmels, infecties, allergieën, huidklachten, vermoeidheid en tal van andere ongemakken.

Mensen met een gezonde darm daarentegen, hebben een enorme weerstand. Niet alleen tegen allerhande fysieke aanvallen, maar ook mentaal zijn ze sterker. In deze opleiding heb ik me gespecialiseerd in darmgezondheid.

EMB bloedtest

 Voluit Energetisch Morfologisch BLOEDonderzoek, geeft een uitgebreider beeld van jouw algehele gezondheid. Deze geeft onder andere duidelijkheid over hoe het zit met jouw vrije radicaal belasting, leverbelasting, eventuele darmverstoringen, mogelijke parasiet- en schimmelbelasting (vaak dé reden van darmklachten) en over jouw adrenale status (stress, bijnieren, cortisol, etc). Maar dit is nog lang niet alles. Je krijgt ook informatie over je pH balans (zuurtegraad), B12-status, of er te korten zijn qua vitaminen en mineralen, hoe het zit met jouw toxische belasting (gifstoffen in je lichaam) en wordt er onder andere gekeken naar mogelijke virale en bacteriële belasting.

Wat ook heel waardevol is, je meet ook eventuele voedsel intolerantie(s). Je weet na deze test welke voedingsmiddel je beter kan laten staan.

Ontvang een gratis E-book met 15
gratis tips voor gezond brood beleg!

Downloaden

E-book-15-tips-gezond-broodbeleg-cover

Gratis kennis te maken met Esma?

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.