Keer diabetes om!

Gezond met Esma

Diabetes, wat is diabetes en kan je het omkeren?

Jaaaa, is mijn antwoord. In de meeste gevallen wel. Diabetes type 2 is omkeerbaar!
Goed nieuws toch? Want wie wil er levenslang aan de medicijnen?

In dit traject neem ik je stap voor stap mee naar een leven zonder medicijnen. Het blijft zo bijzonder voor mensen dat ze na een paar weken al kunnen minderen met medicijnen. Er zijn uitzonderingen, maar de meeste mensen merken als ze hun best doen al na een paar weken verschil.

Diabetes Mellitus betekent zoete plas, vroeger werd het getest door te proeven hoe zoet je plas was. Want als al die suikers niet opgenomen werden in je lichaam dan plaste je het uit!!

Wat is diabetes?

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, of maakt de alvleesklier niet voldoende insuline meer aan. Het hormoon insuline is de sleutel die ervoor zorgt dat de suikers in de lichaamscel terecht komt. In je cel wordt het verbrandt om er energie van te maken. Tenzij het niet gebruikt wordt dan wordt het opgeslagen als vet. Of als glycogeen in je lever en spieren om later te gebruiken. Insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier. Het kan ook zijn dat de alvleesklier niet meer voldoende insuline aanmaakt, ook dan lukt het je lichaam niet om de suikers in de cel te krijgen. Waardoor de suikers in je bloed blijven rondcirkelen en je dan een hoge bloedsuikerspiegel hebt. Als dat vaak genoeg gebeurd dan zal je vroeg of laat de diagnose krijgen: diabetes type 2.
Bij diabetes typ 1, maakt het lichaam helemaal geen of bijna geen insuline meer aan.

Vroeger

Vroeger wisten we niet beter (we wisten het wel, maar goed dat is een ander verhaal), althans de dokter vertelde je dat het niet te genezen was en je levenslang aan de medicijnen en of insuline spuiten moest. Tegenwoordig weten we gelukkig dat door een aantal aanpassingen in je leefstijl je beter kunt leven met diabetes en je kan zelfs helemaal van je medicijnen af komen. Het vergt wel motivatie en inspanning van jou kant!

Daarnaast is diabetes type 2 een slopende ziekte. Je geneest niet van de medicijnen en het spuiten van insuline. Het is een lapmiddel en symptoombestrijding. De gevolgen van diabetes zijn niet bepaald mild te noemen. Te veel suikers in de bloedvaten zullen deze uiteindelijk verharden wat hart- of herseninfarcten tot gevolg kan hebben. De kleine bloedvaten kunnen beschadigen waardoor er oog-, nier- of zenuwstelselproblemen ontstaan. Vaak zie je ook dat de bloedvaten in de ledematen aangetast raken, wat afsterven van tenen of benen tot gevolg kan hebben. Deze moeten dan geamputeerd worden.

Leefstijl

Anders en of minder gaan eten en bewegen, dat is de medicijn!! Diabetes zit in mijn familie, ik heb gezien hoe mijn moeder langzaam achteruit ging met deze slopende ziekte. Het is alweer 18 jaar geleden dat ze er niet meer is. Toen wist ik helaas niet wat ik nu weet!! Diabetes zit in mijn familie, ik heb er de genen voor, maar ik hoop dat ik door mijn kennis en leefstijl er ver vanaf blijf. Helaas kreeg ik tijdens mijn zwangerschap, zwangerschapsdiabetes, nu heb ik nog meer kans om diabetes type 2 te krijgen!! Mijn uitdaging is, om het niet te krijgen of in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen!! Als jouw uitdaging is om van diabetes type 2 af te komen, dan hebben we wat gemeen!

Toen ging bij mij de knop om

Tijdens mijn zwangerschap is er echt een knop omgegaan. Uit de test bleek dus toen ik zwanger was dat ik zwangerschaps-diabetes had. Ik moest 6 keer per dag prikken en mijn bloedsuikerspiegel controleren. Ik kwam erachter dat als ik 2 of 3 boterhammen at, dat mijn bloedsuikerspiegel omhoog ging. Toen dit bleef gebeuren, ben ik anders gaan eten. Ik ben meer groente salades gaan eten en minder brood. Elke week moest ik bellen met mijn bloeduitslagen die ik de hele week bij moest houden. Ik vertelde die verpleegster dat ik minder brood ben gaat eten en meer salades. Ik zag door de telefoon haar vingertje bijna, nee, nee nee zei ze. Dat mag niet, je moet wel aan je koolhydraten komen, je moet brood blijven eten en anders ga je maar spuiten of medicijnen slikken. NOU, ik wist niet wat ik hoorde!!!!! Ik snapte het ook niet. Ik dacht, als ik nou met voeding mijn bloedsuikerspiegel stabiel hou, waarom zou ik dan aan de medicijnen moeten?? Ik ben doorgegaan met wat ik deed. ik hield het keurig voor mezelf bij. Mijn bloedsuikerspiegel was mijn hele zwangerschap netjes en ik heb het ziekenhuis nooit meer gebeld met mijn uitslagen. Er heeft ook nooit meer iemand naar gevraagd!! Hier is mijn zoektocht naar voeding en gezondheid echt gestart. Ik was er al mee bezig, maar hierna is bij mij echt een knop om gegaan.

Wil jij wat aan je suikerziekte doen?

Ik ben blij dat je op mijn website terecht bent gekomen, (en dat je tot zover mijn artikel hebt gelezen) dat betekent dat je op zoek bent naar hulp, of je bent je er in ieder geval bewust van dat je wat aan je ziekte kan doen. Helaas zal je dokter je niet zo snel vertellen dat je met voeding een hoop kan doen aan je diabetes. Type 2 is geheel te wijten aan leefstijl. Dat betekent dat je er wat aan kunt doen. Maar willen doen en het echt doen zij niet hetzelfde. Motivatie is erg belangrijk. Inmiddels weet je waarschijnlijk ook dat medicijnen niet de oplossing zijn. Je hebt er steeds meer nodig om het gewenste effect te bereiken. Daarnaast gaat je lichaam langzaam achteruit. De complicaties op de lange duur zijn niet gering:

  • Neuropathie (zenuwschade)
  • Nefropathie (nierschade)
  • Retinopathie (schade aan ogen)
  • Hart en vaat ziekte

En dit zijn maar een paar complicaties die erbij komen, het zijn er meer. Diabetes is een ware sluipmoordenaar. Het sloopt je lichaam heel langzaam van binnenuit.
Maar ons lichaam heeft een fantastisch zelf helend vermogen. Je moet je lichaam alleen de juiste omstandigheden geven. Als….. wat je nu doet niet werkt, zul je wat anders moeten doen. Insuline spuiten is symptoom bestrijding, je wordt er niet beter van, erger nog, je wordt er steeds zieker van. Het verkort je leven met 10 jaar, maar ook je kwaliteit van leven tijdens deze slopende ziekte is veel minder dan zonder deze ziekte.

Wil jij hulp en begeleiding bij je (pre) diabetes type 2, wil jij van je medicijnen af, wil jij meer energie en gezond oud worden?

Neem vandaag nog contact op met me op en informeer naar de mogelijkheden. Ik werk als voedingsdeskundige ook op locatie, Hillegom, Lisse,
Nieuw Vennep, Noordwijkerhout, Noordwijk, Sassenheim, Hoofddorp. Vraag naar de mogelijkheden.

Ontvang een gratis E-book met 15
gratis tips voor gezond brood beleg!

Downloaden

E-book-15-tips-gezond-broodbeleg-cover

Gratis kennis te maken met Esma?

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.