Diabetes, wat is diabetes en kan je het omkeren?

Jaaaa, is mijn antwoord. In de meeste gevallen wel. Diabetes type 2 is omkeerbaar en zelfs diabetes type I zou je kunnen omkeren.

Goed nieuws toch? Want wie wil er levenslang aan de medicijnen?

Diabetes Mellitus betekent zoete plas, vroeger werd het getest door te proeven hoe zoet je plas was. Want als al die suikers niet opgenomen werden in je lichaam dan plaste je het uit!!

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon insuline is de sleutel die ervoor zorgt dat de suikers in de lichaamscel terecht komen. In je cel wordt het verbrandt om er energie van te maken. Tenzij het niet gebruikt wordt dan wordt het opgeslagen als vet. Of als glycogeen in je lever en spieren om later te gebruiken. Insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier. Het kan ook zijn dat de alvleesklier niet meer voldoende insuline aanmaakt, ook dan lukt het je lichaam niet om de suikers in de cel te krijgen. Waardoor de suikers in je bloed blijven rondcirkelen en je dan een hoge bloedsuikerspiegel hebt. Als dat vaak genoeg gebeurd dan zal je vroeg of laat de diagnose krijgen: diabetes type 2.

Bij diabetes typ 1, maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan.

Vroeger wisten we niet beter (we wisten het wel, maar goed dat is een ander verhaal), althans de dokter vertelde je dat het niet te genezen was en je levenslang aan de medicijnen en of spuiten moest. Tegenwoordig weten we gelukkig dat door een aantal aanpassingen in je leefstijl je beter kunt leven met diabetes en je kan zelfs helemaal van je medicijnen af komen.

Want medicijnen zijn de oplossing niet, meeste mensen komen aan zodra ze insuline gaan spuiten. Terwijl ze vaak al overgewicht hadden, want mensen met overgewicht hebben grotere kans op diabetes.

Wat insuline doet is, het dwingt de suikers je cellen in waar het wordt opgeslagen als vet. Dus het is niet zo gek dat je aankomt. Want zodra alle suikers in je cel zitten dan krijg je weer trek en ga je eten, door het eten wordt je bloedsuikerspiegel hoog, je spuit weer insuline en alle suikers worden weer je cellen in gedwongen. Zo groeit het vet in al je lichaamscellen.

Daarnaast is diabetes type 2 een slopende ziekte. Je geneest niet van de medicijnen en het spuiten van insuline. Het is een lapmiddel. De gevolgen van diabetes zijn niet bepaald mild te noemen. Te veel suikers in de bloedvaten zullen deze uiteindelijk verharden wat hart- of herseninfarcten tot gevolg kan hebben. De kleine bloedvaten kunnen beschadigen waardoor er oog-, nier- of zenuwstelselproblemen ontstaan. Vaak zie je ook dat de bloedvaten in de ledematen aangetast raken, wat afsterven van tenen of benen tot gevolg kan hebben. Deze moeten dan geamputeerd worden.

Anders en of minder gaan eten en bewegen, dat is de medicijn!! Diabetes zit in mijn familie, ik heb gezien hoe mijn moeder langzaam achteruit ging met deze slopende ziekte. Het is alweer 18 jaar geleden dat ze er niet meer is. Toen wist ik helaas niet wat ik nu weet!! Diabetes zit in mijn familie, ik heb er de genen voor, maar ik hoop dat ik door mijn leefstijl er ver vanaf blijf. Helaas kreeg ik tijdens mijn zwangerschap, zwangerschapsdiabetes, nu heb ik nog meer kans om het te krijgen!! Mijn uitdaging is, om het niet te krijgen!! Als jouw uitdaging is om er vanaf te komen, dan hebben we wat gemeen!

Wil jij hulp en begeleiding bij je (pre) diabetes type 2, wil jij van je medicijnen af, wil jij meer energie en gezond oud worden? Neem vandaag nog contact op met me op en informeer naar de mogelijkheden.

Ontvang een gratis E-book met 15
gratis tips voor gezond brood beleg!

Downloaden

E-book-15-tips-gezond-broodbeleg-cover

Gratis kennis te maken met Esma?

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.