Zuur Base Evenwicht

De zure afvalstoffen horen het lichaam te verlaten via de longen, nieren, darmen,  en de huid. Het is dan ook belangrijk om voor een goede darmflora te zorgen, zodat het zuur-base evenwicht in balans blijft. Dankzij een goede leefstijl en ademhaling kan je een verbetering en zelfs een volledig herstel van het zuur-base evenwicht bereiken. Het overschot aan afvalstoffen wordt op de juiste manier afgevoerd en het lichaam functioneert weer goed.

Verzuring van het lichaam

We eten te zuur. Althans te veel zuurvormende voeding. Bij het samenstellen van het voedselpakket is het van belang dat we ons niet alleen bekommeren om de hoeveelheid noodzakelijke voedingsstoffen. Er is nog iets om rekening mee te houden: het zuur-base-evenwicht. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, maar je hoeft geen scheikundige te zijn om het te begrijpen.

Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd). Groenten en fruit zorgen bijvoorbeeld voor een basische rest. Het lichaam heeft van nature een licht basenoverschot en probeert dat constant te houden. Dat doet het op verschillende manieren. Zo wordt een overschot aan zuren zoveel mogelijk uitgescheiden door de nieren. Ook de longen kunnen hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Neemt de zuurvorming in het lichaam enorm toe, dan kan het hierboven genoemde zuurcompenserende mechanisme het niet meer aan.

Geen goede afvoer van afvalstoffen

Wanneer je te weinig zuren kan afvoeren via de nieren, de longen en de huid, stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten.

Volgens de zuur-base onderzoeken is er bij verreweg de meeste chronische welvaartsziekten sprake van weefselverzuring

En dat kan aanleiding vormen tot de meest uiteenlopende klachten. Variërend van vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn tot reumatische klachten. Volgens de zuur-base onderzoeken is er bij verreweg de meeste chronische welvaartsziekten sprake van weefselverzuring. Een volledige genezing of tenminste verbetering van degelijke kwalen wordt mede bereikt door een eind te maken aan de zuurbelasting en het evenwicht in de zuur-base-huishouding weer te herstellen.

Sinds de onderzoekingen van Ragnar Berg en anderen aan het begin van de vorige eeuw heeft men geprobeerd een onderscheid te maken tussen zuur en basisch werkende voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten relatief veel fosfor, chloor en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge baserest bevatten relatief veel van de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, en magnesium. De verbindingen die deze mineralen tijdens de stofwisseling in het lichaam aangaan zijn uiteindelijk bepalend voor het zuur-base-evenwicht. Of een voedingsmiddel een zuren- dan wel basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling en niet door de smaak. Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op.

 

Zuur of base?

Of een voedingsmiddel een zuren- dan wel basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling en niet door de smaak

Ook is het niet zo dat ‘zure’ voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Vis, granen en peulvruchten leveren een zuuroverschot, maar zijn waardevolle voedingsmiddelen. Waar het om gaat is dat het evenwicht in het lichaam niet te extreem wordt verstoord.

Van elk base-leverend voedingsmiddel, verandert de uitwerking zodra het slecht gekauwd en in grote hoeveelheden wordt gegeten. Dit geldt vooral voor gemakkelijk tot gisting overgaande voedingsmiddelen zoals grof gesneden rauwkost, fruit, compote en vruchtensappen. Bij een hoge inname van genoemde voedingsmiddelen kan de darm tot gisting overgaan en zo extra veel zuren leveren.
Er bestaan verschillende tabellen met per product een getal ten aanzien van het zuur-base-evenwicht. Deze spreken elkaar vaak tegen. Dit is ook te verwachten, want het is onmogelijk om met exacte waarden te werken. We weten van veel voedingsmiddelen niet alle mineraalgehalten en deze zijn ook nog afhankelijk van onder meer de teeltwijze en het land van herkomst.

Herken jij onderstaande symptomen? Dan ben je mogelijk verzuurt.

Vermoeidheid Slaapproblemen

Heb jij al meerdere diëten gedaan en val je steeds weer terug? Vind je het lastig om een balans te vinden? Ik kan je hiermee helpen en begeleiden.

Verstopping

Heb jij al meerdere diëten gedaan en val je steeds weer terug? Vind je het lastig om een balans te vinden? Ik kan je hiermee helpen en begeleiden.

Huidproblemen

Wat is nou eigenlijk gezond? Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer. Wij gaan samen kijken wat gezond is voor jou!

Hoofdpijn

Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel niet in balans is. Deze gaan wij in balans brengen, zodat je niet de hele dag trek hebt in snacks en zoet en hierdoor aankomt in gewicht.

Haaruitval

Vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn en niet lekker in je vel. Je bent al vaker bij de huisarts geweest maar er is niks aan de hand. Je begint aan jezelf te twijfelen!

Geen energie

Stress, schommelende bloedsuikerspiegel, te veel eetmomenten dragen allemaal bij aan je energietekort.

Geen energie

Stress, schommelende bloedsuikerspiegel, te veel eetmomenten dragen allemaal bij aan je energietekort.

Gewrichtspijn

Ervaar je vaak een dip na het eten? Word je vaak moe na een maaltijd, dat betekent dat je bloedsuikerspiegel uit balans is.

Reumatische klachten

Eetbuien, buikkrampen, hoofdpijn, opvliegers, slecht slapen, slechte concentratie, allemaal symptomen dat je hormonen niet in balans zijn! Middels voeding kan je dit aanpakken.

Rugpijn

Veel mensen beseffen niet dat voeding ook effect heeft op hun gemoedstoestand. Serotonine wordt in de darmen aangemaakt, dit je ons gelukshormoon!

Toen je jong was had je nergens last van, nu blijf je niet op gewicht, heb je vaak hoofdpijn en geen energie. Dat hoort erbij denk je, je wordt een dagje ouder…. maar dat hoeft niet! Met een aantal simpele aanpassing kan ook jij je beter voelen!

Ben jij verzuurt? Start je dag met groente!

Waarom ontbijten met groenten?

Het ontbijt zet de toon voor de rest van de dag!

Start jij de dag met teveel koolhydraten, dan blijf je de hele dag naar koolhydraten snakken.

Heb je geen idee wat je moet eten om de dag goed te starten? Vind je gezond eten te tijdrovend, ingewikkeld en demotiverend?

Kun jij wel wat hulp en inspiratie gebruiken om meer groente te eten. Dan hebben ik wat voor je…

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.

Ik beloof jou dat je elke keer geïnspireerd naar huis gaat, je lichaam beter leert te begrijpen en jouw voedingspatroon en leefwijze hierop zelf kunt aanpassen. Je krijgt meer energie en je lichaam gaat beter functioneren. En waar er sprake was van overgewicht, ga je gewicht verliezen.

Ontvang een gratis E-book met 15
gratis tips voor gezond brood beleg!

Downloaden

E-book-15-tips-gezond-broodbeleg-cover

Gratis kennis te maken met Esma?

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.