Sinds ik ooit een rode bietenburger bij een restaurant heb gegeten in Amsterdam, ben ik eraan verslingerd geraakt. Door de kleur en de stevigheid van deze burger, doet het je toch denken aan vlees. Ik eet minder vlees, maar ik blijf vlees lekker vinden, eerlijk is eerlijk..
Ik eet minder vlees omdat ik het niet kan aanzien hoe deze dieren behandeld worden. Daarnaast vertrouw ik het gewoon niet na het zien van allerlei documentaires. We hebben geen idee wat voor ziektes deze dieren allemaal hebben (gehad). Wat de dieren gevoerd krijgen, want het moet steeds goedkoper en ik wil geen rotzooi in mijn lijf. Of in ieder geval zo min mogelijk. Ik eet geen vleeswaren en geen worst of iets wat er op lijkt, want dit is bewerkt vlees. Ik wil weten wat er in mijn eten zit voordat ik het eet, of ik maak het zelf.
Daarnaast is teveel vlees niet goed voor je gezondheid, rood vlees is moeilijk verteerbaar en blijft lang in je darmen. Het verzadigd vet in vlees wordt ook gelinkt naar diabetes. Gezien het feit dat ik een groot risico heb om diabetes te ontwikkelen https://gezondmetesma.nl/keer-diabetes-om/ eet ik toch liever een bieten burger dan een echte burger. Met een broodje eromheen en een likje ketchup en mayonaise erbij is het gewoon erg lekker!

Wat heb je nodig:

• 6 rauwe kleine bieten (voor 6 flinke burgers)
• 150 gram havermout
• 50 gram walnoten
• 150 gram feta
• 1 knoflookteentje
• 1 ei
• versgemalen peper en zout

• 1 avocado
• wat stukjes paprika
• komkommer/sla
Optioneel: broodje voor je hamburger

Hoe maak je het?

1. Schil de bieten en rasp ze in een keukenmachine, samen met de knoflook en walnoten.
2. Doe dit in een kom en voeg het havermout en ei toe. Meng dit goed door elkaar.
3. Brokkel er dan de feta bij. Breng gelijk op smaak met zout en peper. Kneed het geheel dan met je handen. Laat een half uur tot een uur staan (gekoeld), zodat de havermout het vocht uit de bieten kan opnemen. Is het nog te nat, doe er dan nog wat havermout bij.
4. Maak ongeveer 6 burgers van het mengsel. Eventueel rollen door wat paneermeel of gemalen havermout. Verwarm wat olie in een (grill)pan en bak de burgers aan beide kanten mooi goudbruin.
5. Snijd de avocado in stukjes en doe er wat citroensap en zout overheen. Leg hier de bietenburger op. Versier met komkommer en paprika, eventueel wat sla of rucola erbij, of wat je in huis hebt.
6. Serveer op een glutenvrij broodje, bijvoorbeeld met wat zoete aardappelfrietje of gewone aardappelen uit de oven.
De aardappelen op de foto heb ik met een potato twister gemaakt. Beetje zout en olie en dan half uur in de oven.

Zoet aardappel friet erbij ook erg lekker. Zoete aardappelen in stukjes snijden, zout en beetje olie eroverheen en dan de oven in. Als ze zacht zijn dan zijn ze klaar.
Eet smakelijk!

Ontvang een gratis E-book met 15
gratis tips voor gezond brood beleg!

Downloaden

E-book-15-tips-gezond-broodbeleg-cover

Gratis kennis te maken met Esma?

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.