1. Gebruik je gezonde verstand!

Vertrouw op je zelf. Je weet heus echt heel veel. Bijvoorbeeld dat een echte appel gezonder is dan een moesje uit een knijpzakje. Alles wat dicht bij de natuur staat, is beter voor je dan een zakje/flesje of een pakje waar een lange lijst van ingredienten op staat!

 1. Verspreid het eten van groente en fruit over de dag

Als je 2 ons groente wilt binnenkrijgen (liefst meer) moet je op tijd beginnen. Dus niet wachten tot het avondeten en dan tegen een enorme berg boontjes aan zitten kijken, maar een lekkere salade bij de lunch. Gebruik hier voor dan meteen de restjes van de vorige dag! En pak eens een groente die je niet kent of normaal gesproken nooit zou kopen, google wat je ermee kan!

 1. Eet eens wat minder koolhydraten

Dus niet stoppen,maar minderen! Koolhydraten zijn belangrijke energieleveranciers, maar wij eten vaak 2 x per dag brood en dan ‘s avonds nog een bord pasta of aardappelen. Of kies voor koolhydraatrijke groente; wortels, zoete aardappel, pompoen of pastinaak. Kies bijvoorbeeld tussen de middag voor een groenten-salade of verse (groente)soep.

 1. Wordt flexitarier

Eet minstens 2 dagen per week geen vlees en je mag je zelf flexitarier nomen. Je hebt niet dagelijks vlees nodig en je doet het milieu en je portemonnee ook nog eens een groot plezier. Vervang het vlees door kikkererwten, linzen, bonen of andere eiwitrijke peulvruchten/noten.

 1. Eet onbewerkt voedsel

Dus geen pakjes en zakjes. Daar zit bijna altijd te veel suiker is (ja, ook in de hartige gerechten), veel te veel zout en allerlei E nummers.

 1. Eet meer verse kruiden

Zet een paar plantje sop je terras of balkon. Strooi kwistig met kruiden over allerlei gerechten. De meeste mensen weten niet dat kruiden heel gezond zijn en bomvol vitamines en mineralen zitten. Als je veel verse kruiden als smaakmaker gebruikt heb je ook minder zout nodig om te eten op smaak te brengen. (koriander, peterselie, salie, bieslook, basilicum)

 1. Eet meer noten en zaden

Noten en zaden bevatten o.a. veel calcium en omega 3 vetten (walnoten!). Dus i.p.v. chips een handje (ongebrande en ongezouten) noten. Even wennen, maar eenmaal gewend vind je het heerlijk. Doe ze ook in je muesli en strooi ze samen met de kruiden over salades.

 1. Eet geen light producten

Er is geen land ter wereld waar zo veel Cola Light wordt gedronken en mensen toch zo veel overgewicht hebben als in de USA. Bij light heb je blijkbaar de neiging om er veel van te nemen…

 1. Drink meeeeeer water!

DRINK MEER WATER! Water is zo ontzettend belangerijk! Je verliest ‘s nachts veel vocht, vul dit wanneer je wakker bent gelijk aan, start meteen met een glas of twee lauw water.

 1. Beweeg meer

Pak de fiets, neem de trap, laat de auto staan. Ga in de lunch pauze naar buiten om te wandelen en voor de “frisse” lucht.

 1. Ontspan

Neem af en toe tijd voor jezelf. Neem een bad. Ga eens zitten met een kop thee, zonder tv, radio of boek. Gewoon in stilte….

 1. Vergeet niet af en toe te spijbelen!

Sta je zelf toe om af en toe iets te eten wat je echt lekker vindt. Gezond zijn betekent ook genieten van het leven!

Ontvang een gratis E-book met 15
gratis tips voor gezond brood beleg!

Downloaden

E-book-15-tips-gezond-broodbeleg-cover

Gratis kennis te maken met Esma?

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.