Waarom ben ik voedingsdeskundige geworden?

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.26.4″][et_pb_row column_structure=”2_3,1_3″ _builder_version=”3.26.4″][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”3.26.4″][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″]

Waarom ben ik voedingsdeskundige geworden?

 
Er wordt veel gezegd en geschreven over diabetes type II. In mijn artikelen heb ik het er ook vaak over. Ik heb jullie nooit mijn verhaal verteld. Waarom ben ik nu eigenlijk een voedingsdeskundige geworden?
 
Toen ik zwanger was van mijn dochter, werd er zwangerschapsdiabetes bij mij geconstateerd. Niet ernstig, ik zat net 0,1 punt boven het maximum bij de test. Gelijk werd ik overgedragen aan het ziekenhuis  en moest 5 of 6 keer per dag mijn bloedsuikerspiegel testen. Ik had niet meer de keuze om thuis te bevallen.  Ik was best verrast door de uitslag, want ik was gezond bezig dacht ik. Ik snoepte weinig (ik ben meer van de hartig). Had al jaren geleden besloten om geen suiker in mijn koffie of thee meer te drinken en geen frisdrank meer te drinken. Juist omdat diabetes in mijn familie heerst en mijn huisarts zei dat ik op moest passen. Ik werd dan ook regelmatig gecontroleerd en de dokter raadde mij aan om op gewicht te blijven. En dat was ik ook!

 

Zwangerschapsdiabetes

En dus toch zwangerschapsdiabetes, op dat moment wist ik niet goed het verschil tussen “gewoon” diabetes en zwangerschapsdiabetes.
Maar goed, ik moest dagelijks een aantal keer prikken. Ik merkte dat als ik een paar boterhammen met kaas at dat mijn bloedsuikerspiegel omhoog ging. Als ik een groente salade at, dan had ik dat niet. Ik vond dat toen best wel vreemd (inmiddels snap ik het). Dat van een broodje kaas mijn bloedsuikerspiegel steeg, vond ik best bijzonder (toen).
 
Ik moest mijn waardes bijhouden en deze moest ik elke week doorbellen aan het ziekenhuis. Ik vertelde aan de telefoon mijn ontdekking, ik zei dat ik mijn bloedsuikerspiegel steeg van brood en dat ik nu meer salades at en dat ik mijn bloedsuikerspiegel onder controle had. Nee, nee nee zei de verpleegkundige, jij moet wel koolhydraten binnen krijgen, dus je moet brood blijven eten en anders krijg je wel medicijnen!!
 
Mijn mond viel open van verbazing, ik wist niet wat ik hoorde. Ik dacht als ik nou mijn bloedsuikerspiegel onder controle kan houden met voeding, waarom zou ik dat dan niet doen??!!
Ik was te verbaasd om wat te zeggen en hing op. Ik heb nooit meer gebeld en er werd ooit meer naar gevraagd!

 

Zoektocht naar voeding en gezondheid

Dat was het begin van mijn zoektocht naar voeding & gezondheid! Ergens werd ik ook erg boos, want ik heb mijn moeder zien aftakelen aan de gevolgen van diabetes type 2. Zij is in 2001 overleden. Veelste vroeg!
 
Om de kansen op diabetes type 2 voor mijn dochter te verkleinen heb ik haar de eerste 4 jaar nagenoeg suikervrij opgevoed. Dat is verdomd moeilijk in deze maatschappij, waarin alles draait om frisdrank, snoep, koek, ijs, gebak, lollies, pakjes drinken!! Overal waar je komt, is het aanwezig. Nu ze op school zit is het bijna onmogelijk, en ik heb het losgelaten…ze mag haar eigen keuzes maken. Ik kan alleen maar hopen dat ik haar een goede start heb gegeven. En dat zo hopelijk ooit inziet dat ik het heb gedaan om haar op de lange te beschermen!

 

Brood cultuur

In onze (Marokkaanse) cultuur is het bijna ondenkbaar om geen brood te eten. ALLES bevat tarweproducten van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Al die lekkere Marokkaanse hapjes, de warme maaltijd, alles gaat gepaard met brood en ik denk dat daarom het bij ons al in de genen zit. Diabetes type 2.
 
Het is nu mijn missie om het niet te krijgen en om mensen te informeren en te helpen. Gelukkig heb ik verder een gezonde zwangerschap gehad en is mijn dochter gezond. Ik heb daarna geen diabetes ontwikkeld. Maar omdat ik Marokkaanse ben, het in mijn familie zit en zwangerschapsdiabetes heb gehad. Heb ik hele grote kans om het te ontwikkelen. Ik wil het in ieder geval zolang mogelijk uitstellen. Je leven is makkelijker zonder diabetes type 2.  Je inlezen in een gezonde leefstijl is echt een stuk makkelijker dan met diabetes type 2 te leven:

 

Leven met Diabetes type 2

• de rest van je leven medicijnen slikken;
• op den duur insuline spuiten, 1 of 2x per dag;
• pijnlijke vingers van een paar keer per dag je suiker controleren;
• constant bezig met je bloedsuikerspiegel onder controle houden;
• Vaak naar het ziekenhuis;
• Bijwerkingen van medicijnen, maag darmklachten, diarree, misselijkheid, verminderde eetlust, smaakstoornissen, wazig zien, huiduitslag, leveraandoeningen;
• op de lange duur, hart en vaatziekten, last van voeten, handen (neuropathie) en ogen (retinopathie)
 
In mijn omgeving is het bijna normaal dat mensen diabetes hebben en het lijkt dan zo simpel, je neemt een pilletje en dan ben je klaar. Maar je bent dan zeker niet klaar!
Maar voor mij is het simpeler om een gezonde leefstijl erop na te houden en hopen dat ik geen diabetes ontwikkel. Voeding is niet het enige namelijk. Er zijn meerdere factoren mee gemoeid!
Wil je weten hoe je je (pre) diabetes type 2 onder controle krijgt, dan kan je contact met mij opnemen: mail@gezondmetesma.nl of 06 173 99 624 of gebruik het contact formulier hieronder.
 

Of kom naar mijn gratis inloopspreekuur in Bibliotheek Hillegom of Haarlem Noord

Op de laatste zaterdag van de maand of kom naar mijn lezing op 25 maart over
diabetes Type II.

 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″]

Nog zin om verder te lezen?

Hieronder is een lijst van de meest gebruikte diabetesmedicijnen en hun primaire bijwerkingen:
  • Metformine – Metformine verhoogt de gevoeligheid voor insuline. Metformine verlaagt ook de glucoseproductie in de lever. Bijwerkingen zijn misselijkheid en diarree en gewichtstoename. Een andere belangrijke, gedocumenteerde bijwerking van Metformine is vitamine B12-uitputting, waardoor de kansen op neuropathie verder worden vergroot.
  • Sulfonylureas— Deze klasse medicijnen helpt uw ​​lichaam meer insuline uit te scheiden. Bijwerkingen zijn lage bloedsuikerspiegel en gewichtstoename.
  • Meglitinides – Deze medicijnen stimuleren de alvleesklier om meer insuline af te scheiden. Bijwerkingen zijn lage bloedsuikerspiegel en gewichtstoename.
  • Thiazolidinediones – Net als metformine maken deze medicijnen de lichaamsweefsels gevoeliger voor insuline. Deze klasse van medicijnen is in verband gebracht met gewichtstoename en een verhoogd risico op hartfalen en fracturen. Rosiglitazon (Avandia) en pioglitazon (Actos) zijn voorbeelden van thiazolidinedionen.
  • SGLT2-remmers. Ze voorkomen dat de nieren suiker weer in het bloed opnemen. In plaats daarvan wordt de suiker uitgescheiden in de urine. Bijwerkingen kunnen schimmelinfecties, urineweginfecties, verhoogde plassen en hypotensie zijn.
  • Insuline therapie. Sommige mensen hebben ook insulinetherapie nodig. Insuline verlaagt de bloedglucose en is een vetopslaghormoon, dus het veroorzaakt gewichtstoename. Insuline bevordert ontsteking in het lichaam bij overmatig gebruik, veroorzaakt hormonale onbalans en verhoogt de opslag van lichaamsvet.
Houd er echter rekening mee dat, hoewel de meeste van deze diabetesmedicijnen de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen , insuline kunnen verhogen of het lichaam gevoeliger kunnen maken voor insuline, ze de ernstige en levensbedreigende complicaties van diabetes nog steeds niet voorkomen : hoge bloeddruk, hoog LDL-cholesterol, hoge triglyceriden, slechte zin in seks, onvruchtbaarheid, bloedstolsels, nierfalen, infecties en amputaties, kanker, depressie, hartaandoeningen, beroertes en Alzheimer, en meer.
Behandeling met insuline zorgt ook voor een grotere vatbaarheid voor kanker . Het verband tussen diabetes en kanker is vrij duidelijk – in feite hebben verschillende onderzoeken tot 30% grote waarschijnlijkheid aangetoond dat diabetespatiënten met aanvullende insuline colon-, borst- of prostaatkanker kunnen ontwikkelen. Bron: Alexander Olislagers

[/et_pb_text][et_pb_contact_form _builder_version=”3.26.4″][et_pb_contact_field field_id=”Name” field_title=”Naam” _builder_version=”3.16″ button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_contact_field][et_pb_contact_field field_id=”Email” field_title=”E-mailadres” field_type=”email” _builder_version=”3.16″ button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_contact_field][et_pb_contact_field field_id=”Message” field_title=”Bericht” field_type=”text” fullwidth_field=”on” _builder_version=”3.16″ button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_contact_field][/et_pb_contact_form][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”3.26.4″][et_pb_image src=”https://gezondmetesma.nl/wp-content/uploads/2019/08/Gezondheid-is-een-kado1.jpg” _builder_version=”3.26.4″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Scroll naar boven

Ontvang een gratis E-book met 15
gratis tips voor gezond brood beleg!

Downloaden

Gratis kennis te maken met Esma?

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.