Intermittent fasting

Het lijkt nieuw, maar dat is het zeker niet. Vasten is al heel oud. In veel geloven kennen ze een vasten periode.

Lees ook de nieuwe inzichten onder aan de pagina!

We weten al heel lang dat vasten goed is voor je lichaam en geest!

Wat is vasten?

Dat is een periode niet eten. Dat kan op allerlei manieren.
Je kan voor een keer een paar dagen achter elkaar vasten. Dus niets eten, alleen thee of water drinken. Het is wel aan te raden om dit rustig op te bouwen.

Het opbouwen zou je met onderstaande schema kunnen doen:

Intermittent fasting schema’s

  • Het 13/11 schema: 13 uur vasten en 11 uur eten (elke dag)
  • Het 14/10 schema: 14 uur vasten en 10 uur eten (elke dag)
  • Het 16/8 schema: 16 uur vasten en 8 uur (elke dag)
  • Het 20/4 schema: 20 uur vasten en 4 uur (elke dag)
  • OMAD schema: Eén maaltijd per dag (elke dag)

Wat ik zelf doe is na mijn avondmaaltijd niets meer eten. Wij zijn meestal rond 18.30uur klaar met eten. In het weekend soms wat later.

In de ochtend sla ik mijn ontbijt over en eet ik meestal pas om 12.00uur weer. Soms wat eerder. Afhankelijk hoe mijn dag is en of ik afspraken buiten de deur heb. Ik ben hier flexibel in. In het weekend bak ik weleens wat in de ochtend en dan ontbijt ik gezellig mee. Ik wil deze variatie voor mijn lichaam er ook in houden.

Van 19.00uur tot 12.00uur, dat zijn bij elkaar 17 uur vasten. Dit heb ik rustig opgebouwd. In het begin, begon ik soms om 10uur of om 11uur met wat fruit. Ik drink trouwens wel water en zwarte koffie. Koffie is toegestaan omdat het (nagenoeg) geen calorieën bevat.

Als je dus echt effect wilt bereiken dan eet je niets. Geen cracker, geen fruit, geen rozijntje, helemaal niets. Je bereikt al wat gezondheidsvoordelen bij minimaal 12 uur vasten.

Meer energie

En dan denk je dat je geen energie hebt omdat je niets eet! Ik heb echt meer energie dan normaal. Ik ben gefocust, ik verzet meer werk in de ochtend dan in de middag nadat ik gegeten heb! Gek he ?? Eten verteren kost je lichaam energie. Kijk maar hoe je je voelt na een zware maaltijd, meestal word je daar heel moe van. Je zet je hele spijsvertering aan, enzymen moeten aangemaakt worden, spijsverteringssappen, insuline, je lever moet hard aan het werk om alles te scheiden. Het is een hele fabriek daarbinnen! Ik stop tegenwoordig ook niets te eten in mijn mond tussendoor.

Ik vind het zonde om mijn hele lichaam aan het werk te zetten. Als ik wil snoepen doe ik dat direct na de maaltijd. Koekje of stukje chocolade, direct na je maaltijd eten. Dan kan je lichaam in 1x al het werk doen!

Past niet bij iedereen

Ik wil nog wel benadrukken dat vasten niet bij iedereen past. Wordt je echt naar of duizelig als je een periode niet eet. Dan raad ik het af. Maar het betekent wel dat er iets mis is met je bloedsuikerspiegel. Een gezond persoon zou makkelijk een maaltijd moeten kunnen overslaan. En je denkt misschien dat je dan de hele tijd aan eten denkt. Ook dat gaat met de tijd beter. Je bent juist minder met eten bezig! Ook als je zwanger bent zou ik niet gaan vasten. Want je raakt dan veel afvalstoffen kwijt en dat wil je liever niet als je zwanger bent. Heb je een aandoening, doe het dan altijd in overleg met je arts of raadpleeg een voedingsdeskundige. Weet je van je zelf dat je een trage stofwisseling hebt, dan is vasten niet geschikt voor je.

Lees verder onder het plaatje…

Wat doet intermittent fasting?

  • Herstel van je lichaamscellen

Als je vast dan gaat je lichaam zich concentreren op andere taken in het lichaam, het herstellen van cellen of het verwijderen van afvalstoffen.

  • Verminderen van ontstekingen

Iedere keer als jij eet, dan is er een lichte ontsteking in je lichaam. Dit is niet erg, maar hoe minder dat gebeurt hoe beter. Ontstekingen zorgen voor veel chronische aandoeningen.

  • Celvernieuwing

De cellen in je lichaam worden constant vernieuwd en er worden nieuwe cellen aangemaakt en of herstelt. Door te vasten bevorder je dit herstel en vernieuwing.

  • Stabiele bloedsuikerspiegel

Deze verbaasde mij wel. Zeker omdat diabetes patiënten juist regelmatig moeten eten van de diëtiste! Maar als je een beetje logisch nadenkt… eten verhoogt je bloedsuikerspiegel waardoor je medicijnen moet nemen, eet je niet dan verhoog je je bloedsuikerspiegel niet! Maar je bloedsuikerspiegel moet ook niet te veel dalen, dus als je diabetes hebt zou ik vasten met professionele begeleiding.

Door regelmatig te vasten kun je de kans op diabetes type 2 verkleinen.

  • Verlaagt de kans op hart-en vaatziekten

Uit onderzoek is gebleken dat alle varianten van intermittent fasting helpen bij het vertragen van veroudering en het risico op ziektes als diabetes, hartaandoeningen en kanker. Intermittent fasting bleek ook effectief te zijn voor gewichtsverlies en vetverbranding.

  • Het zorgt ervoor dat je minder snel veroudert

Ontstekingen (oxidatie) zorgen voor veroudering van je cellen.

  • Verbetert de hersenfunctie

Vasten kan de groei van nieuw zenuwcellen bevorderen, wat goed is voor je hersenfunctie.

  • Zorgt voor meer groeihormonen (bij mannen meer dan bij vrouwen)

Groeihormonen zorgen voor spieropbouw, herstel en betere uithoudingsvermogen.

Boven heb ik een schema neergezet, maar je kan het op allerlei manieren doen die jij prettig vindt.
Je kan ook je avondmaaltijd overslaan. Maar dat raad ik niet aan, omdat je dan misschien een groot deel van je groenten mist. Maar als je deze groenten overdag eet, dan kan het prima!

Stel dat je nu 6 of 8 keer per dag eet. Dan is het wenselijk om eerst het aantal eetmomenten te beperkten voordat je gaat vasten. Want je lichaam is eraan gewend om constant eten te krijgen. Anders krijg je een te lage bloedsuikerspiegel!

Maar stap voor stap, begin rustig met het uitstellen van je maaltijd. Bouw het op. Het is makkelijker dan je denkt! Ik was er in mijn hoofd al een tijdje mee bezig. Ik wilde het al heel lang en nu dan eindelijk gelukt! Alles heeft tijd nodig, veel dingen of veranderingen zijn een proces…. Het idee…. Het echt willen…. erover nadenken…. voor en nadelen….. en dan gewoon doen! Of eigenlijk niet doen, niet ontbijten!! Nu ik niet ontbijt heb ik tijd om te mediteren in de ochtend wanneer mijn man en dochter aan het ontbijten zijn. Win win situatie!

Nieuwe inzichten

Misschien zijn ze niet heel nieuw maar voor mij wel nieuw. Vasten schijnt weer niet goed te zijn voor je bioritme. Dag en nachtlicht zorgen voornamelijk voor je bioritme. Maar het schijnt ook zo te zijn dat je ontbijt daar aan mee helpt. Dus later ontbijten brengt met zich mee dat je bioritme verschuift.

Ik ga hier nog verder in duiken. Maar het is zoals met veel dingen. Alles met mate. Als je een paar keer per week je ontbijt overslaat zal het naar mijn idee wel meevallen. Na het avondeten niets meer eten is ook al heel goed. Dan pak je al heel wat uren mee dat je je spijsvertering rust geeft.

Blijf voelen wat iets met je doen. Hoe jij je erbij voelt blijft het allerbelangrijkste!

Ontvang een gratis E-book met 15
gratis tips voor gezond brood beleg!

Downloaden

E-book-15-tips-gezond-broodbeleg-cover

Gratis kennis te maken met Esma?

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.