Cholesterol

Cholesterol staat een beetje negatief in de schijnwerpers. Dat is wel jammer!

Wat is cholesterol? Cholesterol is een vetachtige stof wat in onze lever wordt aangemaakt. We krijgen het ook binnen middels voeding. Maar dat is maar een hele kleine hoeveelheid.

Onze lichaam maakt cholesterol aan en dat is met een reden. Cholesterol is een bouwstof voor:

  • Pregnonelone
  • Progesteron
  • Oestrogeen
  • Testosteron
  • Cortisol
  • Adrenaline
  • Zorgt voor de omzetting van vitamine D
  • Onze lichaamscellen bestaan voor een groot deel uit cholesterol
  • Repareren van onze bloedvaten

Lever en cholesterol

Onze lever maakt cholesterol aan voor alle bovengenoemde hormonen. Heb je een te hoge “slechte” cholesterol? Dat betekent dat er gerepareerd wordt! Dat er (laaggradige) ontstekingen zijn in je lichaam. Cholesterol is niet de boosdoener, maar is de brandweer die de brand komt blussen.

Door te veel; suikers, alcohol, roken, niet bewegen, stress, transvetten, kortom een verkeerde leefstijl. Kunnen je aderen beschadigd of ontstoken raken. Cholesterol komt de aderen repareren, zodat ze niet stuk gaan. Hierdoor gaat je lever meer cholesterol aanmaken. Daarom kunnen de aderen verstopt/vernauwd raken.

Statines

De vraag is, zijn statines dan de oplossing? Wil je dat je lichaam stopt met cholesterol aanmaken? Of kan je beter je leefstijl aanpassen? Want cholesterol hebben wij nodig!

Statines hebben ontzettend veel bijwerkingen, net zoals heel veel andere medicijnen. Naast cholesterol zou je ook je ontstekingswaarden moeten laten controleren. Laaggradige ontstekingen ontstaan door te veel; suikers, alcohol, roken, niet bewegen, stress, transvetten, kortom een verkeerde leefstijl!

Slik je al statines, dan kan je daar niet zomaar mee stoppen. Maar slik je ze nog niet en heb je hoge cholesterol, dan raad ik aan om je leefstijl eens onder de loep te nemen of advies in te winnen.

 

 

Ontvang een gratis E-book met 15
gratis tips voor gezond brood beleg!

Downloaden

E-book-15-tips-gezond-broodbeleg-cover

Gratis kennis te maken met Esma?

Wil je eerst eens kijken of ik wat voor je kan betekenen, plan gerust een gesprek in om kennis te maken.

In de praktijk is gebleken dat het moeilijk is om jezelf te coachen. Met mijn hulp als voedingsdeskundige is resultaat zeker haalbaar. Persoonlijke aandacht is zeer belangrijk, omdat iedereen anders is en begeleiding nodig heeft op verschillende “punten”.